Καθαρά Δευτέρα, αφετηρία κάθαρσης ψυχής και σώματος.



Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την απαρχή της Σαρακοστής για την Ορθόδοξη Εκκλησία και το τέλος των Απόκρεω δηλαδή την απομάκρυνση από την κρεοφαγία.
Η Σαρακοστή που για την ακρίβεια είναι οι επόμενες 48 ημέρες μέχρι το Πάσχα, είναι ημέρες νηστείας και κάθαρσης του σώματος και της ψυχής (Καθαρά).
Η Καθαρά Δευτέρα για την Εκκλησία μας συνδέεται με την έξοδο των Προπατόρων, Αδάμ και Εύας από τον παράδεισο, εξαιτίας της ανυπακοής τους, χάνοντας ό,τι χαρίστηκε αφειδώλευτα, ενώ κατέστρεψαν τη σχέση τους με το Θεό.
Μοναδικοί ύμνοι ηχούν στις Εκκλησίες μας σε όλη τη διάρκεια του Τριωδίου και κυρίως την Καθαρά Δευτέρα που αφηγούνται την Έξοδο και τις συνέπειές της.
Έτσι λοιπόν εμείς που επιθυμούμε την επιστροφή στον Παράδεισο φροντίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση. Νηστεύουμε για την κάθαρση της ψυχής και την εξιλέωση των ανθρώπων από το Προπατορικό Αμάρτημα.
Το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει το πέταγμα της ψυχής μας στους Ουράνιους θόλους για να φτάσουμε το Θεό μας.
Το σώμα του χαρταετού και η ουρά του συμβολίζουν το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου. Η ισορροπία μεταξύ τους θα κάνει το πέταγμα ανάλαφρο.
Ο Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας έχει τις ρίζες του στα χρόνια του Βυζαντίου και ονομαζόταν Απόδοση-Απόθεση και τελούνταν με συνοδευτικά δρώμενα.
Το έθιμο του χαρταετού είναι μεταγενέστερο, δανεισμένο από την Ανατολή. Σε πολλά μέρη της πατρίδος μας, Καθαρά Δευτέρα βράδυ συνηθίζουν να τρώνε βραστά αυγά αναφέροντας χαρακτηριστικά: ΄΄Με αυγό κλείνει το στόμα και με αυγό ανοίγει΄΄ εννοώντας το άνοιγμα με το Πασχαλινό αυγό.
Οι πόρτες του Παραδείσου είναι ανοικτές για μας εάν οι ψυχές και τα σώματά μας είναι καθαρά.
Με δύναμη, ελπίδα και πίστη, ας πορευτούμε και τούτη τη Σαρακοστή διαφυλάσσοντας αμόλυντη, καθαρή, αγνή την ψυχή μας με την επικουρία και του σώματός μας.
Η ψυχική ανάταση και η κάθαρση μας οδηγεί στη μέθεξη με το Θείο, μας ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του Παραδείσου. Καλή Σαρακοστή, με ορθάνοιχτα τα μάτια της ψυχής μας.
Ανδρέας Μ. Καραγιάννης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

O έλεγχος των λογισμών και το θέλημα του Θεού